Spring naar de inhoud
Viscero-craniale oorzaken van parietale letsels
Viscero-craniale oorzaken van parietale letsels
24.11.2023 - 25.11.2023
Taal
Nederlands
Totale duur
2 dagen
Lesmomenten

Vrijdag en zaterdag van 08:30 – 17:30

Prijs

€ 599
Digitale syllabi op de HUB, lunch en koffiepauzes zijn in de cursusprijs inbegrepen.

Doelgroep

Houders van een DO-diploma, of hoger.
Laatstejaars studenten osteopathie die lid zijn van de beroepsvereniging osteopathie.be

Deze 2-daagse postacademische opleidingsmodule is speciaal voor osteopaten die interesse hebben of al actief zijn in de sport, en/of vaak met sporters werken in hun praktijk. Alle craniale oorzaken die u bij het werken met sporters moet weten en nooit tijdens de basisopleiding hoorde, maakt de kennis van deze module bijzonder. Alles is bovendien wetenschappelijk onderbouwd én direct transfereerbaar bij patiënten én sporters, van start-to-niveau tot wereldtopper. Deze cursus integreer je vlot in het eerder aangeleerd osteopathisch redeneringsmodel ad modum IAO.

 

Verspreid over de 2 lesdagen behandelen we:

  • Contact of non-contact blessures, een beknopte wetenschappelijke stand van zaken en het  belang ervan voor de osteopaat.
  • Sport Concussion & mTBi (minimal traumatic brain injury). Vooral de term ‘minimal’ maakt elke klinische besluitvorming aan de zijlijn of in de sportieve maandagochtend-praktijk moeilijker. Vaak zijn er geen zichtbare hersensymptomen en moeten anamnese en provocatie een duidelijker beeld bieden. Stuur ik de cliënt door of behandel ik toch osteopathisch? Welke factoren breng je in kaart en welke testcriteria kan je bij sporters met deze specifieke post-trauma anamnese hanteren? En hoe ga je als professional om met return-to-sport vragen?
  • In het verlengde van MTBi is het post-traumatisch strain-counterstain mechanisme van belang. Elk trauma, van het hoofd of niet, laat gevolgen na en zijn in de osteopathische systeemanamnese enorm van belang. versus gekende osteopathische letselmechanica De twee verschillende neurologische mechanismen verklaard, aan de hand van hun klinische praktijktest.
  • Het nut van craniale behandelingen zoals TMJ bij functionele occlusiestoornissen: wat is de etiologie van malocclusie en temporomandibulaire gewrichtsklachten en hoe kan je gekende craniale behandelingen inzetten om sporters met herblessures beter te helpen? Welke wetenschappelijk gevalideerde praktijktest doet je kiezen voor dergelijke behandeling en welke wetenschappelijke basis gebruik je daarvoor? Hoe communiceer je beter met de (team)tandarts?
  • Het thema ‘focale haarden’ en het blessurerisico dat ze bij sporters en high performers met zich meebrengen. Hoe observeer en evalueer je de mond, de maag en de (lekkende) darmen en welke rol speelt prestatiedruk/stress bij deze sluipende orale problematiek?
  • Beter omgaan met cliënten die ‘een verkeerde beweging’ hebben gemaakt. Uitleggen van de  ‘conflict of interest’ die viscerosomatische dysfuncties veroorzaken op eenvoor sporters essentiële en letselvrije spinale voortbewegingsmechanica?

Osteopaten die actief zijn in de (top)sport leren in deze module nog beter klinisch redeneren.

IAO’S Ervaren docenten

Frédéric Van Burm

MSc. Ost.
Senior docent
Course Director Vakgroep Integratie

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de osteopathie!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve updates over nieuwe cursussen, onderzoeken en technieken.