Spring naar de inhoud

Wat is de geschiedenis van de osteopathie?

6.8.1828 – Geboorte van Andrew Taylor Still.

Jeugd – Still is gefascineerd door alles wat leeft. Hij bestudeert de dieren die hij kon vangen. Hij mag zijn vader, die arts is, vergezellen op ziekenbezoek. Hij gaat bij zijn vader in de leer.

1861-1865 – Still werkt tijdens de secessieoorlog als ziekenhuis steward. In die tijd hadden ziekenhuis stewards een grote verantwoordelijkheid. Ze waren niet alleen verantwoordelijk voor de logistiek, maar schreven medicijnen voor en verzorgden de zieken. Sommige stewards kregen promotie tot assistent chirurg of chirurg. In zijn autobiografie schrijft hij later dat hij een “de facto chirurg” was.

1866-1870 – Na de secessieoorlog overlijden zijn vrouw, drie van zijn kinderen en een geadopteerd kind aan spinale meningitis. Still concludeerde hieruit dat de orthodoxe geneeskunde van zijn tijd vaak tekort schoot en zelfs schadelijk was. In 1870 volgt hij een korte opleiding in de geneeskunde aan the College of Physicians and Surgeons in Kansas City, Missouri.

Hij zal de rest van zijn leven wijden aan de studie van de menselijke anatomie. Hij schrok er niet voor terug om aan grafschennis te doen om menselijke resten op te graven en te bestuderen.

Still zette zich in om de geneeskunde van zijn tijd te hervormen. Hij zocht naar alternatieve behandelingen zoals bone setting, hydrotherapie, dieet tot zelfs magnetisme. Hij was ervan overtuigd dat er ooit een “rationele medische therapie” zou tot stand komen.

22.06.1874 om 10:00 – Still maakt bekend dat hij de “osteopathie” ontdekt heeft. Etymologisch wordt dit woord gevormd door “osteon“, wat bot betekent, en “pathos” wat voor lijden staat. Het is Still opgevallen dat lijdende en zieke mensen allen problemen in het bewegingssysteem vertonen. Het bewegingssysteem neemt deel aan de problematiek van de patiënt.

10.05.1892 – Hij sticht “The American School of Osteopathy” te Kirksville, Missouri.

1896 – De staat Vermont erkent als eerste de osteopathie.

12.12.1917 – Dr. Andrew Taylor Still overlijdt op 89 jarige leeftijd.

1917 – John Martin Littlejohn sticht “The British School of Osteopathy” te Londen.

1973 – Alle staten in de USA hebben de osteopathie wettelijk erkend.

1987 – The International Academy of Osteopathy – IAO wordt opgericht.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de osteopathie!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve updates over nieuwe cursussen, onderzoeken en technieken.