Spring naar de inhoud

Is osteopathie erkend in België?

Erkenning van de opleiding

Wie aan de IAO afstudeert behaalt de Master of Science in Osteopathy, afgeleverd door Buckinghamshire New University “BUCKS” te Londen.

Deze Master is een wettelijk diploma in 45 Europese landen en regio’s.

Het Ministerie van Onderwijs schreef op 16 november 2001 het volgende: “Elk diploma in de osteopathie behaald in een ander land van de Europese Unie dat in dat land ook erkend is voor de beroepsuitoefening, laat de houder ervan wel toe zijn beroep ook in België uit te oefenen, evenwel niet in het stelsel van terugbetaling door het RIZIV”.

Erkenning van de uitoefening

Op 29 april 1999 werd de zogenaamde wet “Colla” op de niet-conventionele geneeswijzen door het federaal Parlement goedgekeurd. Deze wet wil de beoefenaars van vier niet-conventionele geneeswijzen, te weten osteopathie, homeopathie, acupunctuur en chiropraxie registreren.

Het doel van deze wet is de bescherming van de patiënt. Enkel wie goed is opgeleid en wie zich permanent bijschoolt wordt geregistreerd.

Deze kaderwet treedt echter pas in voege vanaf het moment dat de uitvoeringsbesluiten worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Een administratieve formaliteit die de opeenvolgende Ministers van Volksgezondheid geen aandacht geven. Het gaat nochtans over de bescherming van de patiënt…

Erkenning inzake terugbetaling

Osteopathie behandelingen die door IAO-afgestudeerde osteopaten worden verstrekt, worden in het kader van de vrije bijkomende verzekering deels terugbetaald door de ziekenfondsen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de osteopathie!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve updates over nieuwe cursussen, onderzoeken en technieken.