Spring naar de inhoud
Behandelstrategieën aan de hand van klinisch redeneren bij kinderen

Behandelstrategieën aan de hand van klinisch redeneren bij kinderen

16.05.2024 - 17.05.2024

Taal
Nederlands
Totale duur
2 dagen
Lesmomenten

Donderdag en vrijdag van 08:30 – 17:30

Prijs

€ 599
Digitale syllabi op de HUB, lunch en koffiepauzes zijn in de cursusprijs inbegrepen.

Doelgroep

Houders van een DO-diploma, of hoger.
Laatstejaars studenten osteopathie die lid zijn van de beroepsvereniging osteopathie.be

Het doel is om de osteopaat nog sterkere handvaten te geven in het klinisch redeneren bij het behandelen van kinderen. Osteopathie is veel meer dan het toepassen van aangeleerde technieken voor kinderen.

Na een grondige anamnese en een doelgericht en veilig leeftijdsconform onderzoek dringt er zich een denkproces op in twee stappen.  Een goede uitsluitingsdiagnostiek op zoek naar mogelijke rode en oranje vlaggen vormt stap 1 en het stellen van de juiste fysiologische behandeldoelen volgens de “Benchmarks for training in osteopathy” vormt stap 2. Inzicht in de embryologie – fysiologie – en pathologie in het kader van de besproken items zijn hierbij een inspirerende hulp om beter te begrijpen hoe leeftijdsadequaat osteopathische handelen kan bijdragen tot een betere gezondheid van je patiëntjes.

De docent zal hiervoor de nodige achtergrondkennis geven en aan de hand van klinische gevallen dit proces toelichten en samen met jullie door een aantal cases lopen om dit proces in te oefenen. We proberen ook een aantal kindjes in de klas te ontvangen om na de theorie en de gevalsbesprekingen via deze demonstraties het klinisch redeneren tot leven te laten komen.

Deze scholing haalt heel wat thema’s aan die besproken werden in het verloop van het 2-jarige traject van de bijscholingen osteopathie bij kinderen van de IAO. Mensen die het traject nog niet volgden zijn absoluut ook welkom en kunnen het proces van klinisch redeneren zeker volgen en begrijpen. Voorkennis in osteopathie bij kinderen is een aanrader en een meerwaarde om dit weekend te volgen maar deze voorkennis moet absoluut niet uitsluitend komen van het traject dat wij aanbieden.

 

Inhoud:

  • Essenties van het intake-consult bij: a. een pasgeborene (< 1 maand), b. een baby (< 1 jaar), c. het jonge kind (< 5 jaar): parameters die jou, in een praktisch kader, snel een eerste indruk geven van de ‘manifeste toestand’ en van de ‘fysiologische stabiliteit’ van het kindje: Beoordeling van huidskleur, hartritme, ademhaling, spiertonus en prikkelbaarheid.
  • Neuromotorische disfuncties bij de baby en het kind – osteopathische strategie met multifactoriele aanpak; indicaties en contra-indicaties.
  • Respiratoire en cardiovasculaire dysfuncties bij kinderen – osteopathische strategie met multifactoriele aanpak; indicaties en contra-indicaties.
  • Digestieve systeem bij: a. een pasgeborene (< 1 maand), b. een baby (< 1 jaar), c. het jonge kind (< 5 jaar): mijlpalen in de progressie tot een functioneel stabiele mond-, maag-, darm-functie.
  • Concrete behandelingen met kinderen in de klas om de aanpak van het klinisch redeneren en het osteopathische handelen te illustreren. Er is een vraag en antwoord moment voorzien na iedere behandeling.

IAO’S Ervaren docenten

Luc Roggen

MSc. Ost.
Senior docent
Vakgroep Integratie

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de osteopathie!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve updates over nieuwe cursussen, onderzoeken en technieken.